Άγιος Λουκάς της Κριμαίας, ο γιατρός

 
 

Αρχή 

Νέα

Επιτροπή

Βίος Αγίου
Ομιλίες του Αγίου

Υλικό

Επικοινωνία
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νέα- εκδηλώσεις-δραστηριότητες

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τον Άγιο Λουκά, αρχιεπίσκοπο Κριμαίας που έγινε στην Κύπρο

  

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς ιατρικού-θεολογικού συνεδρίου με θέμα:

«ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ-ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΒΟΙΝΟ-ΓΙΑΣΕΝΕΤΣΚΙ» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λεμεσό 1-2 Νοεμβρίου 2008, στην αίθουσα συνεδρίων της Ι. Μ. Λεμεσού.

 

Στο συνέδριο, το οποίο διοργάνωσαν η επιτροπή ανεγέρσεως ιερού ναού Αγ. Λουκά Κριμαίας, η Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού και το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου  συμμετείχαν διαπρεπείς Ρώσοι και Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου, ανάμεσα στους οποίους η εγγονή του Αγίου Λουκά κυρία Τατιάνα Βόϊνο-Γιασενέτσκι, καθηγήτρια Αναισθησιολογίας στο  Πανεπιστήμιο της Οδησσού, ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πετρούπολης π. Σέργιος Φιλημόνωφ, ο καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, ο καθηγητής Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας-Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαλτόπουλος  και άλλοι  επιστήμονες και αντιπρόσωποι ξένων χωρών, ανάμεσα στους οποίους ο υφυπουργός Υγείας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.

 

Ο ηγούμενος την Ι. Μονής Σαγματά  αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Αντωνόπουλος παρουσίασε μέσω διαφανειών στοιχεία από τη ζωή και τη δράση του Αγίου και ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος κήρυξε την έναρξη και με το τέλος των εργασιών τη λήξη του συνεδρίου. Στην αρχή του συνεδρίου απηύθυναν  χαιρετισμούς εκ μέρους της επιτροπής ανεγέρσεως ιερού ναού Αγίου Λουκά Κριμαίας ο θεολόγος κ. Θεοφύλακτος Χατζηκώστας, ο εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας της Κύπρου, ο Υφυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, ο αρχιμ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος εκ μέρους των εισηγητών, ο Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ.κ. Λάζαρος δια αντιπροσώπου του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού κ. Μάριος Φιλίππου, ο εκπρόσωπος της επιτροπής Υγείας της Βουλής κ. Άγγελος Βότσης.

 

Από τις πολύ σημαντικές εισηγήσεις που ακούστηκαν και τις συζητήσεις που διεξήχθησαν μπορούν να εξαχθούν τα εξής πορίσματα:

  • Ο Αρχιεπίσκοπος Λουκάς υπήρξε ένας από τους κορυφαίους χειρουργούς και επιστήμονες του 20ού αιώνα που σημάδεψε την ιστορία της ιατρικής με τις πρωτοποριακές ιατρικές μεθόδους που χρησιμοποίησε και οι οποίες χρειάζεται να ερευνηθούν περαιτέρω και να αξιολογηθούν κάτω από το φως της σημερινής ιατρικής γνώσης και πιθανόν να έχουν να προσφέρουν ακόμα στην υπόθεση της θεραπείας του πάσχοντος.

  • Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος Λουκάς έδωσε ένα λαμπρό, διαχρονικό πρότυπο ιατρού που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του την ευαισθησία, τον αλτρουισμό και  το σεβασμό στην ιερότητα της ανθρώπινης ζωής.

  • Ήταν όμως και ο ποιμένας που σε χαλεπές για την πατρίδα του ώρες κήρυξε με εκατοντάδες κηρύγματα το θείο λόγο, νουθέτησε, παραδειγμάτισε, ενέπνευσε.

  • Οι πολύ ενδιαφέρουσες μαρτυρίες των συγγενών του, της εγγονής του Τατιάνας Βόινο-Γιασενέτσκι και του ανεψιού του Νικολάι Σιτόρκιν φώτισαν με συγκινητικά στοιχεία και λεπτομέρειες τη μεγαλειώδη και υπέροχη μορφή του Αγίου Λουκά.

Εκφράστηκε η επιθυμία, μετά την αναγγελία από το σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού της παραχώρησης από ανώνυμο δωρητή οικοπέδων στην περιοχή Λευκοθέα στη Λεμεσό για ανέγερση ιερού ναού αφιερωμένου στον Άγιο Λουκά Κριμαίας, να ευοδωθεί η ιερή αυτή προσπάθεια  και να αποτελέσει παράλληλα ένα κέντρο έρευνας, εκδόσεων και μεταφράσεων γύρω από τη ζωή και το έργο του Αγίου Λουκά.

 

Εκ της Οργανωτικής Επιτροπής

Λεμεσός, 6 Νοεμβρίου 2008